torsdag 14. august 2014

Rynkete roser


I fjøresteinene hjemme står denne frodige damen og har blomstret ustoppelig hele sommeren, år etter år. Når vinterorkanene har flådd grastuene av berget, har hun klamret seg fast, om så bare med ei lita grein. Og når våren har kommet, har hun skutt i været, lagt seg skikkelig ut, og pynta berget med blomster og nyper. Det er grokraft i damen, men akkurat det er ikke uproblematisk.


Rosa rugosa, eller rynkerose, kommer opprinnelig fra Kina, hvor den er kjent i hvertfall i tusen år. Den ble innført til Europa fra Japan tidlig på 1800-tallet, og det tok ikke lang tid før den var å finne i norske hager. Den ble populær med sine enkle, store blomster, mørkegrønne blad og store, røde nyper, og ble solgt i mengder fra gartneriene som hekkroser. For meg er den rimelig retro: ingen hage på 1960-tallet var komplett uten minst en rynkerosebusk.

Ved rotskudd og frø (nypene kan til og med følge havstrømmene uten å miste spireevnen) sprer den seg vilt der den kan komme til, og så tallrik er den blitt at den nå står på Artsdatabankens svarteliste over arter som utgjør en økologisk risiko i Norge. Slike rømlinger fra hagene våre konkurrerer ut andre arter som vokser vilt i naturen, og påvirker dermed både plante- og dyreliv.

Rødlista hund og svartelista plante: Norsk lundehund Pil av Stjernepoten og Rosa rugosa

Rosae rugosa som den heter på latin,  er nok "den slemme kusina" i sin familie av nyttige planter. For rosefamilien har i all tid forsynt både mennesker og dyr med ingredienser til mat, medisin, øl og vin: epler og moreller, bringebær og jordbær, bjørnebær og multer, plommer, hegg, og nyperoser.


Men for flere enn meg er rynkerosa et sommertegn - flott å se på, velduftende og til og med full av nyttig c-vitamin i nypene. Så mens sommeren ennå er her, samler jeg røde rosenblad og lager rosensaft. Denne oppskriften er fra den danske boka "Spis dit ukrudt" av Anette Olesen.

ROSENSAFT
200g rosenblad
ca 150g sukker
1 liter vann
saft fra en sitron

Plukk rosenblad og legg dem i bløt i 1 liter kaldt vann. Varm opp vannet til kokepunktet. Sil rosenbladene fra og varm opp vannet igjen. Tilsett sitronsaft og smak til med sukker og evt. en anelse kanel.
Drikk utblandet i vann og pynt med rosenblad.

Mer om roser finner du her: I say love, it is a flower

3 kommentarer:

  1. Så hyggeleg at du er tilbake med urtedrops!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det! Har hatt ei laaang pause, men nå er jeg i gang igjen :)

      Slett
  2. Ja, hun er seig, sterk og stri den damen! Det har som du sier sine bakdeler også. Hun har en tendens til å breie seg litt for mye. Men fin er hun, uten tvil:)

    SvarSlett