mandag 23. august 2010

På bærtur - midlertidig.

Ikke før har sommeren kommet, så er den på hell. I går gjennomførte vi Den Store Familiedagen på Sunnmøre Museum med mengder av aktiviteter i hus og tun, og i Hans Strøms hage farga vi garn med planter og kokte einerlog til reingjøring av bøtter og kar. For meg markerer denne dagen på et vis slutten på sommeren. Alle oppgavene som var planlagt til høsten, er plutselig blitt nær framtid, og nå er det bare en ting som gjelder: full fart forover.

BLÅBÆR PÅ KLOKKERSUNDET

Men selv om sola kaster litt lengre skygger, pusler nå sommer'n fremdeles med sitt der nede i graset, når jeg bare ser etter. Blomstene blomstrer, humlene labber om kring, og blåbæra henger der fortsatt, saftige og runde. Så i ettermiddag tok jeg en liten blåbærekspedisjon på andre sida av gjerdet.

Reisa til barndommen starter med rabarbrasuppe for noen, for meg er det nyrørte blåbær som gjelder. Tante Frida sin stabel av nysteikte pannekaker, sprøe i kanten, med rørte blåbær mellom, fire-fem lag, minst, - og krem på toppen - det er ikke mye som slår det!


Mormor sin bruk av blåbær var litt mer prosaisk. Hun brukte tørka blåbær til å stoppe løs mage. Mormora mi var tilhenger av naturlegemetoden, og hadde mange legeråd der planter, varme og kalde bad og omslag ble praktisert. Blant bøkene jeg har etter henne, er et lite hefte fra 1908 av Kristina Frølich: Vildtvoksende medicinske planter.
Dette er ei håndbok i hvordan og når en skal samle inn ville medisinplanter, og som professor dr. N.Wille skriver i forordet: 
" Det maa fra nationaløkonomisk synspunkt betragtes som et stort fremskridt, at vi i den senere tid mer og mer har begyndt at tilgodegjøre os indenlandske hjelpekilder, hvor vi tidligere benyttet udenlandske; ti vi sparer derved for landet ikke alene selve produktverdien, men også arbeidslønnen." 
På den tida var det ikke uvanlig kvinner og barn tjente seg en ekstraskilling på å samle urter og ville bær som de solgte til apoteka. Blåbær skulle renses vel og tørkes med omhu ved svak varme, står det.


I våre dager har forskning påvist at blåbær har antibakteriell virkning og at blada kan hjelpe mot  urinveisinfeksjoner. Og vi vet også at blåbær, ved siden av krekling, har det høyeste innholdet av antioksidanter blant alle de ville bæra. Så ut på blåbærtur og få med deg restene av årets bær - reine skjære ungdomskilden!



-og til oss som trodde at de svarte, blanke blåbæra som vokste innimellom de vanlige buskene med blåduggete bær, var blitt slik fordi ormen hadde slikka på dem: det var ikke ormen. De er faktisk en egen type med et helt eget latinsk navn: Vaccinium myrtillus f. epruinosum asch. Til forskjell fra de vanlige, Vaccinium myrtillus. Så vet vi det.