torsdag 10. februar 2011

- I say love, it is a flower


"-menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dage" skrev Sigrid Undset.  -Hvem vet.
Èn ting er i alle fall sikkert: 14.februar, Valentin-dagen, alle hjerters dag, har forandret seg mye gjennom tidene. For mange av oss er den ei uggen blanding av romantikk og kynisk kommers, men dagen har si historie, og den er ikke så amerikansk som en skulle tro.


FRUKTBARHETSFEST
Som med så mye annet, må vi til landa ved Middelhavet for å finne opprinnelsen. Hvert år i februar feiret nemlig romerne en stor og heftig festival for våren, for fruktbarheten og for den mektige Juno, gudinna for kvinnene og ekteskapet.

MARTYRFEST
Etter hvert førbød kirka denne feiringa, og overtok dagen som en minnedag for martyren St.Valentin. Det er litt uklart hvem han egentlig var, men skytshelgen ble han, for forlova par og det gode ekteskap.

WHEN EVERY FOUL COMETH TO CHESE HIS MAKE
I England var 14.februar dagen da fuglene fant seg make, mente man. Sitatet er fra poeten Geoffrey Chaucer (Canterbury Tales), som levde sist på 1300-tallet. Og et par hundreår seinere erklærte Henrik VIII at 14.februar skulle være "hjertets trolovedes dag".

MY FUNNY VALENTINE
Fra England kom så skikken med å feire Valentine's day til USA på 1800-tallet. 


Kjærlighet på tysk (med EU-støtte, sjekk EU-logoen nederst i hjørnet!):
plakat håndstjålet fra blomsterbutikk i Berlin. Videre et av de norske
Valentin- frimerkene, design Enzo Finger, og et amerikansk Valentin-kort (Wikipedia) fra 1850-åra.

Og Norge? Året var 1995, og posten kjørte ei stor reklamekampanje for å få nordmenn til å sende valentin-kort (les: kjøpe frimerker) 14.februar. Det slo til. Handelsnæringa fant seg et nytt marked, og vi kjøper villig roser, gaver og kort med hjerter og kjærlighetserklæringer hvert år den 14.februar.

DEN YNDIGSTE ROSE ER FUNDEN
Roser setter sitt preg på feiringa av denne dagen, men det er ikke bare et blomsterhandlerpåfunn.
Rosevinduet i Nidarosdomen, og Jomfru Maria med rosenbusk
av Stephan Lochner, 15.årh. (Wikipedia)
Gjennom alle tider finner vi roser i religiøs kult og som verdslig symbol. I vår kulturkrets var rosen viet den greske kjærlighetsgudinna Afrodite, lettsindig og lastefull. De kristne gjorde den til Jomfru Marias blomst - hun var "rosen uten torner".

Europas fyrster konkurrerte om å ha de fineste rosenhagene. I klostre og på slott bugnet rosene, både til pryd og til nytte.

Hårek den Hardbalne av Chris Browne


Rosene ble brukt til saft, til rosenvann, til rosenolje (Oleum Rosae) og roseneddik.
Men først og fremst har rosene vært kjærlighetens blomst. Utallige roser har blitt gitt bort for kjærlighets skyld opp gjennom århundrene. 


KOM, DU GLADE SJÖMATROS, DU SKALL FÅ MIN RÖDA ROS
Men rosene var ikke bare den romantiske kjærlighetens blomst. De hadde også en mer håndfast bruk som elskovsmiddel i vin, og en jordnær symbolikk: - det var neppe potteroser flickan i Havana hadde tenkt å bytte bort, for å si det sånn. I København på 1500-tallet finner vi kollegene hennes i de såkalte rosengårdene i området bak universitetet.
Og stedsnavnet Rosengård, det finnes fremdeles. Er du i de traktene, finner du det mellom Fiolstræde og Kultorvet.
 
Middelaldersk "rosengård"

Og så til slutt, til alle oss som går oss vill i mylderet av Valentine-, kjærlighets- og rosesanger - "the one and only": The rose.

2 kommentarer:

 1. Artig og lærerik tekst! Merker at jeg ble litt vennligere stemt overfor Valentin-dagen! Dette skal jeg ha i mente til neste år!
  Gleder meg til flere urtedrops.
  Hilsen
  Eva

  SvarSlett
 2. Neimen så bra! Tusen takk.
  Tone

  SvarSlett