lørdag 3. juli 2010

Ramsløk

Slettereitstova på Sunnmøre Museum, en godværsdag i juni.
Og hva har ei gammel sunnmørsstove med ramsløk å gjøre? Svaret er enkelt: Slettereitstova kommer fra Ramstaddalen i Sykkylven. Og slik er det med ramsløken, eller ramsen som den blei kalt: der den vokste som frodigst, ga den gjerne navn til stedet. På Sunnmøre finner vi bl.a. Ramsli, Ramstad og Ramsvik.

Ramsløk blant liljer og bregner

Det var ikke særlig gunstig å ha ramsløk voksende i beitemarka, for planten ga løksmak på melka. Så vi kan kanskje tenke oss at brukeren på Slettereit plagdes med dette på forsommeren og ønska ramsløken dit peppern gror?

MEDISIN
Men planten kunne være god å ha til sitt bruk. I følge botanikeren Ove Arbo Høeg ble ramsløk spist mot mark i Syvde, på den tida de slakta én gang i året.  Og "mark i magen" - innvollsorm - var ikke uvanlig etter nærkontakt med kjøttmat som hadde ligget i saltlake eller vært del av økosystemet oppunder stabburstaket et års tid.
Ramsløk er vanlig i Mellom-Europa, og både der og i Asia har planten vært brukt ved revmatiske smerter, astma, fordøyelsesproblem og høyt blodtrykk.
Også dyra hadde nytte av ramsløk som medisin. Fra Dalsfjorden heter det at de ga avkok av blada til geitene som middel mot innvollsorm.

-OG MAT
Og for oss som ikke har dyr på beite, er ramsløken en kjemperessurs med den fine, runde hvitløksmaken.
Nå for tida er denne planten blitt veldig trendy i matlaginga. Meieriene lager ferskost med ramsløk, og ramsløkpuré kan kjøpes så dyrt og jålete du bare vil, i dertil egna butikker. Men ramsløk i maten er ikke noe nytt!  Fra Sunnylven vet vi at de brukte rams som krydder for et par hundre år siden, og ettersom dette er en plante det fins rikelig av langs kysten i Sør-Norge, kan vi vel regne med at den har vært brukt mange andre steder også.

VIKINGENES LAUKR?
Ramsløken, Allium ursinum, er viltvoksende i næringsrik moldjord i fuktig løvskog. Kommer du nær et ramsløkfelt, kjenner du med en gang den sterke hvitløkslukta. Klart denne planten har vært utnytta som en viktig ingrediens i matlaginga i Norge langt tilbake i tid! Kan ramsløken ha vært vikingene sin løk? Mange spekulerer i dette.

I Frostatingsloven fra tidlig kristen tid heter det blant annet at den som tar annen manns epler eller humle skal erstatte verdien og betale bøter. Og den som forsøker å bryte seg inn i andres løk- eller kvann-gard skal  bli prylt. Dette sier litt om verdien løk hadde. Vi vet at det har vært dyrka mange løksorter i Norge i gammel tid. Ramsløken var en av disse. Men om det er ramsløk det er snakk om her, vet vi ikke. Det er vel litt spesielt å risikere pryl for å stjele noe som en kan finne viltvoksende og gratis bare en tar en liten tur i skogen?
Like ved Sunnmøre Museum er det et felt der det vokser ramsløk. Vi kan jo leike med tanken på at dette er restene av en løk-hage fra den tida det bodde folk i Borgundkaupangen...

-OG EN OPPSKRIFT TIL SLUTT
Men at ramsløk har vært brukt både til mat og medisin i uminnelige tider, må vi kunne regne med som temmelig sikkert. Så mitt lille bidrag til folkehelsa og den gode smak, får bli et tips om hvordan du kan lage ramsløkpuré.
Men skynd deg, når det blir for lyst i skogen, visner den!

Vakre å se på, gode å spise

RAMSLØKPURÉ
en stor neve ramsløkblader (blomstene kan du spise som pynt på salaten)
en dæsj olje, ikke for smaksrik
litt havsalt

Kjør i kjøkkenmaskin til finfordelt.

Bruk puréen som du ville bruke pesto - på pasta, i omeletter, på spekeskinke osv.


VISSTE DU AT DET FINNES RAMSLØKFESTIVALER? SJEKK DENNE:
http://www.skogoglandskap.no/fagartikler/2009/ramsloek

3 kommentarer:

  1. Så nydelig bloggen din har blitt! Sommerens "hit" i vår familie er ramsløk i salaten. Hakka ramsløk på glass med olje er nudelig i sommersalaten! Smør inn salatbollen med ei teskje ramsløk før du legger den opp i. Da er det lettere å få den fordelt:-) Nyydelig!

    Frøydis

    SvarSlett
  2. Takk takk - og nam nam! Høres ut som det er verdt et forsøk :)

    SvarSlett
  3. Thanks for providing good information,Thanks for your sharing.
    ก็อตซิลล่า 2015

    SvarSlett