søndag 13. november 2011

The tree of life

Det er som med kruttet: det er alltid lurt å se om andre har funnet det opp før. Så da tre kolleger fra Sunnmøre Museum dro på studietur til Krakow før helga, lærte vi mye om å lage midelalderutstilling, både  lure løsninger og hva vi trygt kan holde oss unna. Det nye museet, Podziemia Rynku, ligger fire meter under det store torget i gamlebyen, og bruker vårt århundres teknologi til å fortelle om middelalderens Krakow.

Den gang et viktig handelsknutepunkt for salt, kopper og bly. Fremdeles står kulturminnene tett som hagl, og forteller om en by der også kultur og vitenskap var og er bærende element. Her finner vi universitetet der astronomen Kopernikus arbeidet for 500 år siden, og plasserte sola i sentrum for vårt verdensbilde. Kieslowski, filmskaperen som lagde filmer som De ti bud og Tre-farge trilogien (Blå, Hvit, Rød) på slutten av 1900-tallet, bodde her, og det samme gjorde Zbigniev Preisner, som satte musikk til disse filmene. Moderne grafikk og litteratur trives i Krakow, to Nobel-pristakere i litteratur kommer herfra. Krakow er en by med ei sterk utstråling, og vi lot oss bestråle så godt vi kunne!  

Der den gamle bymuren var, kan en nå rusle i parkområder med alleer av lønn og eik. Slike svære eiketrær har sin egen historie, både her og ellers i Europa. I den norrøne mytologien var eika treet til guden Tor, tordenguden som rådde over været og var sønn av den mektige Odin.

Eikeløvet var symbol på styrke og utholdenhet heilt fra de gamle romerne ved år 0. Fremdeles finner vi det på militære symboler og medaljer "med ekeløv", og ser vi godt etter, er den norske kongekrona og resten av kronregaliene pryda med eikeløv både her og der.

Prominente personer fikk før i tida en minnekrans av eikeløv i sølv på kista ved begravelsen. Dette gjaldt f.eks. Alexander Kielland, tidligere amtmann i Romsdals Amt. Han fikk to eikekranser da han døde i 1906: en fra amtet og en fra embedsmenn i Molde.

Men eikeløv kan også være en del av det levende livet, som her: underlag for et brudepar i Krakow mens de poserte for fotografen under et stort eiketre en hustrig novemberdag i 2011.Her er  "Lacrimosa" av Krakow-komponisten Zbigniev Preisner, fra Terrence Malik-filmen "The tree of life".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar