søndag 6. mai 2012

- si då spritta alla örtar upp ...



Planteetikett fra Linnés hage
Det våres innimellom snøbygene, og det er snart tid for alle hyggelige gjøremål i urtehagen. I museets hage som er åpen for alle, presenterer plantene seg med fulle navn på etiketten, både på norsk, engelsk, tysk og latin. Jeg er alltid på leiting etter gode måter å gjøre det på. I Linnés botaniske hage i Uppsala har de gjort det slik, malt med sirlig håndskrift på lyse steinplater. Utrolig fine, syns jeg, skeive og nostalgiske, men etterrettelige som de er. Etikettene er laget etter modell fra 1864, fikk jeg vite, men Linnés hage er atskillig eldre.



Den svenske botanikeren Carl von Linné (1707 - 1778) er verdenskjent for måten han klassifiserte og navnga plantene på, basert på forplantningsorganene deres. "Gud skapade, Linné ordnade", sier svenskene.
Linné skapte en botanisk hage i barokkstil i Uppsala. I symmetriske bed vokste det opptil 4000 arter, og studentene strømmet til for å ta del i Linnés forelesninger og vekstdemonstrasjoner. Hagen ligger der den dag i dag, det samme gjør gården hans i Hammarby utafor Uppsala, og jeg anbefaler et besøk.



I 1700-tallets akademihage fantes det også eksotiske dyr. Her var marsvin, påfugler, papagøyer og aper. På bildet ekornapen Grinn.  I dag er det ingen dyr i hagen, men her er lundehunden Storm like før han yter sitt bidrag til plantenes trivsel og vekst på en ikke helt lovlig visitt  hos Linné.


  Linné er en av heltene. Hør bare hvordan han innleder skriftet der han lanserer sin metode i 1730: "Om vårtiden, då ljusa solen kommit til vår Zenit, uppväcker hon det liv i alla kroppar, som om den kalla vintern lägat kvävt... si då spritta alla örtar upp och alla träd grönska, som om vintern voro förvissnade, ja själva människan får då liksom nytt liv...Denna solen gör en sådan fröjd uti alla liv,...Ja kärleken angriper själva örterna, då ibland dem både mares och feminae, ja själva hermafroditerna hålla sina bröllop, vilket är det jag nu satt före att omtala."

Slik kan det sies, og mens vi venter på vår, fröjd och kärlek, kan vi jo varme opp med en av hans samtidige, Carl Michael Bellmans epistel nr.82: Vila vid denna källa.
Det er ikke så helt bakom, for Linné skriver om seg sjøl: "Han åht gierna god mat, drack goda drycker..."
Skulle du forresten lure på hva rött vin med pimpinella er, så er det vin og anis ;)
God vår!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar