onsdag 6. oktober 2010

-og lar humla suse...



 -ligge i sola og bare la humla suse...
Det var katt man skulle vært.

Kanskje ikke heilt tilfeldig at katten min glipper med øynene der hun ligger ved humleplanten, for humle, Humulus lupulus, er kjent som sovemiddel fra gammelt av. Den ble brukt som te og til å sette smak på øl, og ble en ikke søvnig nok av ølet, kunne en stappe "humlekonglene" i hodeputa.
De grønne konglene inneholder østrogenlignenede hormoner, og ble brukt av kvinner ved overgangs- og menstruasjonsproblem. Dessuten virker humle urindrivende - og når vi vet at hovedbruksområdet for humle er i øl, illustrerer det på en grei måte prinsippet om årsak og virkning...

Før i tida var det mannfolka på garden som brygga øl til jul og til slåtten. Ølet drakk en til maten i jula og i gjestebud. I slåtten var ølet tørstedrikk.
Til godt øl trengte de god malt av byggkorn, og de trengte einerlog og humle.
Malt er bygg som ble melta, dvs fukta og lagt til spiring. Når spiringa var kommet langt nok, ble maltet tørka. Tørkinga kunne foregå i ei tørkestove slik som denne, som står ved urtehagen på Sunnmøre Museum. Den er fra begynnelsen av 1800-tallet, og kommer fra Storvik i Ørskog.


Humle regulerer gjæringsprosessen, virker konserverende, og gir smak til ølet.
Langt inn i vår tid var humleplanter et fast innslag i bondehagene på Sunnmøre. Men ingen garder var sjølforsynte med alt de trengte, og humle var blant de varene sunnmøringene kjøpte med seg fra Bergen og Trondheim, eller fra handelssteda langs sunnmørskysten før Ålesund ble kjøpstad i 1848. I tillegg til humle kjøpte de bygg, salt og brennevin, malt, tobakk og sirup - alt sammen nødvendige ingredienser til det gode liv på Sunnmøre. Bygg kom gjerne fra Odessa, og humla kunne nok komme langveis fra, den også.



Fremdeles er det i de store bryggerinasjonene Tyskland, Tsjekkia, Polen og England at humle dyrkes i stor stil. I urtehagen på museet skal vi plante humle til våren. Så får vi se hva den kan brukes til. Inntil videre kan vi jo la oss inspirere av denne snutten fra kulturnasjonen Tsjekkia, pilsnerølets hjemland ;)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar